tiistai 28. tammikuuta 2014

Ensivaikutelmat SleepTrackeristä

Aikoinaan Nokialla ollessani osallistuin silloin tällöin uusien tuotteiden ns. Friendly User -testaukseen, joka tarkoittaa sitä että laitteesta tai palvelusta kysytään systemaattisesti kokemuksia rajatulta käyttäjäryhmältä ennen julkista lanseerausta. Usein em. testauksen osana oli "First impressions"-kysely jossa tiedusteltiin käyttäjien ensivaikutelmaa. Tärkeää ei ole niinkään se onko käyttäjä ehtinyt tutustua laitteeseen läpikotaisin vaan miten käyttöönotto on sujunut, millaisia mielikuvia käyttäjällä on herännyt ja sitä rataa. Tällä saadaan ennakkotietoa miten suuri yleisö voisi tuotteeseen suhtautua ja voidaan tarvittaessa vaikkapa vielä vähän viilata markkinointiviestintää.

Tässä olisi teille nyt sitten ensivaikutelma SleepTrackeristä.

Myyjän palvelu oli kaikin puolin moitteetonta. Tilaus kuitattiin vastaanotetuksi ja lähetetyksi tosi ripeästi, vuorokauden sisään sen tekemisestä. Tullaus meni läpi heittämällä kun lähetyksen dokumentit olivat kunnossa ja samasta syystä sain paketin tullista todella nopeasti. Paketin sisältö vastasi odotuksia. Käyttöliittymä on ehkä jonkun mielestä turhan "insinöörimäinen", mutta kaikessa loogisuudessaan kuitenkin ihan siedettävä eikä sen opettelun pitäisi olla Pekka Peruskäyttäjällekään ylivoimaista. Käyttöliittymästä tulee mieleen digitaaliset rannekellot ennen vanhaan. Amazonissa oli myytävänä eri versioita SleepTrackeristä, mutta valmistajan omilla sivuilla myytiin vain yhtä tuotetta kahtena värivaihtoehtona, joten muualla on myynnissä ilmeisesti laitteen edellisiä versioita.

Laitteen design... no Joo. Kymmenen vuotta sitten olisin puuskahtanut että tuommoista muovipömpeliä en ikipäivänä tai ainakaan ihmisten ilmoilla suostu käyttämään. Mutta tänä päivänä näkee hienommillakin herroilla ranteessa semmoisia korkeusmittari-gps-syke-whatever ihmeitä, jotka eivät todellakaan kilpaile litteällä muotoilulla. Niin että tämmöisellä ei pysty pilaamaan edes katu-uskottavuuttaan. Muut syyt - kuten safiirilasi ja forforoidut osoittimet - puoltavat toki edelleen Citizeniä, mutta jää nähtäväksi kumpaa kanniskelen ranteessa päiväsaikaan.

Ensimmäisenä yönä asetin herätyksen aikaan 4.50 ja ikkunaksi 30 min (oletus 20 min). Ikkuna tarkoittaa siis sitä aikaa jolloin SleepTracker aikaisintaan suorittaa herätyksen kun unirytmissä tulee kevyimmän unen hetki. Englanninkielinen käyttöohje käyttää ilmaisua "interrupted sleep moment", suora suomennos on hieman hämmentävästi "keskeytyvä (tai keskeytetty) unen hetki". Uni ei suinkaan keskeydy, vaan kevenee silloin kun ihminen nukkuessa vaihtaa asentoa tai ylipäänsä liikkuu.

SleepTracker käyttää kiihtyvyysanturia ilmaisemaan sitä, että nukkuja liikkuu. Nukkujan aktiivisuutta ja sitä kautta unirytmiä voidaan mitata muillakin tavoilla. Beddit-nimisen firman tuotteessa on lakanan alle asennettava läpyskä joka ajaa saman asian. Kännyköihin on saatavilla mobiilisovelluksia jotka käyttävät puhelimen mikrofonia ja päättelevät petivaatteiden kahinasta milloin nukkuja liikkuu. Saattaa olla päteväkin tapa silloin jos huone on läpi yön täysin äänetön eikä samassa huoneessa nuku ketään muita.


SleepTracker herätti sitten vasta klo 4.50. Kellon valikosta tarkastelin dataa joka kertoi miten yö oli mennyt. Selvisi, että yön aikana unirytmissäni oli ollut kevyimmän unen hetki 14 kertaa, keskimäärin 23 minuutin välein. Klo 4.15 jälkeen oli kuitenkin yli 35 minuutin väli seuraavaan kevyimmän unen hetkeen, joka ei ehtinyt tulla vastaan koska kello tuli 4.50. Toisin sanoen jos olisin laittanut ikkunaksi 30 min sijaan 40 minuuttia, laite olisi herättänyt minut klo 4.15. Kuuden tunnin yön jälkeen, ei-optimaalisessa kohdassa herättyäni olin kyllä aika "pökkelö". En tiedä olisinko ollut virkeä jos olisin herännyt klo 4.15. Tiedän ainakin mitä olisin tehnyt "ylimääräisellä" ajalla. Olisin käynyt Tohlopissa avannossa. Sitten olisin ainakin ollut virkeä...

Syvällisempää analyysiä SleepTrackeristä myöhemmin, käyttöohjeessakin opastetaan että kannattaa kerätä unidataa 7-10 yöltä päästäkseen jyvälle omasta unirytmistään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Blogin asetukset mahdollistavat tällä hetkellä anonyymin kommentoinnin. Toivon silti asiallisuutta. Jos haluat mieluummin antaa suoraa palautetta, mailaa osoitteeseen gemini[at]live.fi. Olisi myös kiva jos anonyyminäkin allekirjoittaisit viestisi tavalla tai toisella, esim. etunimellä tai nimimerkillä.
Kiitos!